A napelemes rendszerek működése röviden

A napelem a napból érkező fény segítségével állít elő elektromos áramot. A napelem mező sorba / párhuzamosan kapcsolt modulokból áll, amelyeket speciális szolár kábel köt össze az inverterrel. Az inverter feladata a napelemekről érkező egyenáram (DC) átalakítása a fogyasztóink számára használható 230/400V-os váltakozó feszültséggé.

energia3A hálózatra kapcsolt rendszerek a felhasználó számára szinte észrevétlenül működnek. A termelt energiát a ház belső elektromos rendszerébe tápláljuk, ahol vagy felhasználásra kerül (saját fogyasztók), vagy az utcai hálózat felé távozik. Amikor az inverterről nem érkezik a fogyasztásunknak megfelelő mennyiségű energia, a többletet részben/egészben a hálózatról vételezzük.

A bal oldali animáció mutatja a hálózatra táplálás esetét. A napelemekről érkező 3,23kW-ból a ház 600W teljesítményt fogyaszt el, 2,63kW-ot pedig a mérőn keresztül a hálózatba táplálunk.
Az áramszolgáltató által ingyenesen biztosított ad/vesz mérő regisztrálja a vételezett és a betáplált energia mennyiséget, ennek egyenlegét (szaldóját) kell évente egyszer rendezni. (A mérőről leolvasott hozam csak a hálózatba táplált energiát mutatja, a teljes termelés - a házon belül elfogyasztott mennyiséggel együtt - az inverterről olvasható le.)

Amennyiben többet fogyasztottunk a hálózatból egy éven belül, mint amennyit betápláltunk, a túlfogyasztást rendeznünk kell a szolgáltató felé (40 Ft / kWh körüli – normál lakossági - áron). Ha többlettermelésünk van, azt a szolgáltató kérésünkre (külön adminisztráció után) kifizeti, de természetesen csak a nettó áramdíjat, ami jelenleg 16 Ft / kWh összeget jelent. Ezért nem érdemes nagyobb rendszert felszerelni, mint ami a saját fogyasztásunkat fedezni tudja.

A napelemek elhelyezése

A modulokat általában csoportonként kell elhelyezni, azonos tájolás és dőlésszög mellett (min. 6-7 modul/mező). Léteznek azonban olyan megoldások is (SolarEdge, Huawei) ahol nincs ilyen megkötés, mert a teljesítmény-optimalizálás modulonként történik/történhet. Ezt ajánljuk az időszakonként és részben árnyékolt tetők esetében, itt a standard rendszereknél jóval magasabb hozamot érhetünk el, ha a modulonkénti optimalizálást választjuk.
Az ideális felület déli tájolású és 35 fokos dőlésszögű hazánkban, de akár tisztán keleti és nyugati fekvésű felületekről is nyerhetünk megfelelő hozamot, sőt, alacsony dőlésszög (~10 fok) mellett az északias tetősíkok is használhatók.

Milyen napelemet válasszak?

Kínálatunkban csak minőségi modulokat talál, megbízható gyártói háttérrel. Felezett cellás és zsindelyes napelemek, fekete kerettel, vagy teljesen fekete kivitelben. Földi telepítéshez, vagy lapostetős rendszerekhez bifaciális modulokat is ajánlunk, amelyek a hátulról érkező fényt is hasznosítják.
A világ 5 legnagyobb gyártója közül a

 • JA Solar
 • Trina Solar
 • Longi
 • és a német Viessmann
  napelemei szerepelnek, de igény szerint szinte bármilyen modul beszerzését tudjuk vállalni.

Melyik inverter lenne a legjobb választás?

Az egyfázisú modellek olcsóbbak, mint háromfázisú társaik, de csak 2,5 kW-ig engedélyezi az áramszolgáltató. 3 kW felett már csak a háromfázisú modellek telepíthetők.
A napelemekhez hasonlóan csak minőségi invertereket kínálunk:

 • Fronius: 1945 óta működő cég, óriási tapasztalattal az áramátalakítók területén.
  Ausztriai székhely és gyártás, gyors garanciális ügyintézés
  Az inverterek ventillátoros hűtésűek, ezért lakótérbe nem javasoljuk. Saját kijelzővel is rendelkeznek.
  10 év garancia (bővíthető), cégünk a Fronius szervízpartnere.
  A Gen24 sorozatban hibrid invertereket kínálnak, amelyek akkumulátorral kiegészítve szigetüzemre is képesek
 • Huawei: high-tech kínai gyártó, innovatív és megbízható modellekkel.
  Passzív hűtésű, zajtalan készülékek, felkészítve az akkumulátoros üzemre is. Európai szervízközpont, hazai képviselet.
  10 év garancia.
 • SolarEdge: fejlett technológia, modulonkénti teljesítmény-optimalizálás és monitoring. Különösen árnyékolt tetőfelületek esetén célszerű választani, de árnyékmentes modul elhelyezés mellett is számíthatunk plusz hozamra a napelemek pozitív teljesítmény toleranciája miatt. (Pl. egy 400W névleges teljesítményű modul a gyártási szórás miatt 400-410W között teljesít. A SolarEdge rendszerben minden modul a maximális teljesítményét képes hozni, míg a hagyományos rendszerekben a „leggyengébb láncszem”, vagyis a legkisebb teljesítményű modul fogja meghatározni a sorba kapcsolt napelemek maximális áramerősségét, ezzel együtt a teljesítményét is.) A SolarEdge rendszerek árban 10-15%-kal drágábbak.
  12 év garancia!

Árajánlatunkban mindig az Önnek legmegfelelőbb modelt (modelleket) ajánljuk. Minden esetben biztosított a webes távfelügyelet. (internet kapcsolat rendelkezésre állása esetén)

A napelemes rendszer engedélyezésének és kivitelezésének folyamata

 • Először az áramszolgáltató engedélyét kell megkérni - HMKE igény bejelentés - ami jellemzően 2-4 hetet vesz igénybe.
 • Ezután készítjük el a csatlakozási dokumentációt, melynek jóváhagyását követően meg lehet kezdeni a kivitelezést.
 • 2-5 kW között jellemzően egy nap alatt elkészülünk, nagyobb rendszereknél - 50 kW-ig - 2-5 napot vesz igénybe a telepítés.
 • Sikeres üzempróba után az áramszolgáltatónál készre jelentjük a kiserőművet.
 • Az áramszolgáltató felszereli a száldó elszámoláshoz szükséges "ad-vesz" mérőt, és üzembe helyezi az erőművet.
  Jelenleg hálózatba tápláló rendszereket nem engedélyeznek, de visszatáplálás korlátozással továbbra is telepíthető hálózatra kapcsolt napelemes rendszer.

A Ventasol Kft. teljeskörű ügyintézést és kivitelezést végez Önnek.